עמק הנהר הנעלם הצפוני, בעקבות חזירים ,עטלפים ,וג'ונגל פרא

עמק הנהר הנעלם הצפוני, בעקבות חזירים ,עטלפים וג'ונגל פראי.
אל ארץ פלגי מים
יעקב מאור ידיעות אחרונות

סופשבוע אינטנסיבי בצפון עמק החולה: שיט בקיאק במורד החצבני, טיול בוקר בין בריכות דגים, זחילה רטובה במנהרת קנים, טיול אל מקורות הדן, מסעדה עם נחל, מלון שצמח מתוך העמק – והביתה, לא בשמחה רבה
חזירים ועטלפים השכמנו אל השבת עוד לפני שמשמרת השחר התייצבה במטבח כדי להשיק את הג'חנון והסלטים של ארוחת הבוקר. בשש כבר צעדנו בשוליה הצפוניים של חורשת טל, לפני שפנינו ימינה על הכביש המוביל לכפר-סאלד ושמיר. אחרי איזה קילומטר חוצה את הכביש אחד הפלגים של הדן, וקצת אחרי גם הבניאס שוצף מתחת לגשר. בנקודה הזאת נפרדנו מהאספלט ונבלענו בתוך מכלול בריכות הדגים של קיבוץ דן, המוקף שדות ושדרות מטפסי-פרא.

התברברנו בין הבריכות, מרותקים כל פעם מחדש לביצועיו של קרפיון תורן שמתרגל ניתור אקרובטי אל האוויר. ספרנו עשרות ברווזים, חסידות, קורמורנים ועוד כל מיני עופות שדאו על קו המים, צימצמנו מרחק מול זוג נמיות, ובשדה הפתוח הצטרפנו לתהלוכה אינסופית של טוואי-משי צעירים.

הרגליים סחבו לעבר שדרת האקליפטוסים שמלווה את הבניאס בדרכו דרומה, אבל השעון הזכיר לנו שהג'חנון בחדר האוכל לא יחכה לנו לנצח. חזרנו להגושרים דרך שביל העפר שחובק את חורשת טל מדרום.

הג'חנון חיכה, וגם אורי דימנד. אורי, מדריך טיולים מהזן הנכחד, חף מגימיקים, נוהג להוביל את אורחי המלון לטיול בעמק הנהר הנעלם המוטל למרגלותיו – שריד לאגם גדול שכיסה עד לפני 70 אלף שנה את כל עמק החולה.

המסלול עובר דרך מפל וטחנת קמח עתיקה ומשוחזרת בקצהו של אחד מפלגי הדן שחוצה את הקיבוץ, גולש לבריכת הקורן, חולף על פני טחנת קמח נוספת שפעלה כאן עד לא מכבר, מצפין לאורך אמת מים עד לנקודת תצפית ממנה ניבטים החרמון, הר דב, קצה בקעת הלבנון, רכס נפתלי והרי הגליל העליון, ומשנה כיוון לעבר שמורת השבטבטים – צמחים קדומים דמויי אורנים שזהו אחד המקומות היחידים בארץ בהם הם גדלים ומתרבים. הטיול מסתיים במסלול מפותל ויפהפה בתוך סבך קנים שסוגר על מימי הקורן.

את אורי דימנד פגשנו שוב אחר הצהריים, הפעם על בסיס פרטי. היעד: הקורן הצפוני – 300 מטר פראיים של נחל שלא עושה הנחות למטיילים שמוכנים להתמודד איתו, מוריד אותם על ארבע, מזחיל אותם על גחונם, סוחט מהם את טיפת הזיעה האחרונה שעוד נותרה בגוף ומשחרר מארסנל הקללות שלהם את המיטב שבמיטב.

זה מתחיל בתצפית על עמק קורן והסביבה, ממשיך בג'ונגל של בוסתנים וצמחיית נחלים, מתעכב ליד מערות של

נחל קורן. סוג של טירונות (צילום: אפי שריר)
טורפים בסביבתם הטבעית, ואז, כשנדמה שההבטחה לטיול לגמרי לא קל היתה סתם שליפת סרק, מתחילה טירונות גולני: צעידה כפופת-גו בשבילים מחופי ענפים קשיחים שפילסו חזירי-בר, אחר כך איזה 50 מטרים בתוך הסבך על הברכיים, ולבסוף זחילת נחש בת חמש דקות נצחיות במנהרת קנים אפלולית בקוטר של חבית דגים מלוחים.

אורי, בעבר מדריך בחברה להגנת הטבע ואחד שכבר מזמן חצה את קו השישים, הוא האיש שיזם ופילס את שביל המטיילים בקורן הצפוני. בשבילו, 300 המטרים האלה הם מגרש ביתי שאין לו בעיה לצלוח גם עשר פעמים ביום.

רגע, זה לא נגמר במעיין הקורן. אחרי היציאה מהנחל חצינו מטעי אבוקדו ואשכוליות וחתכנו לעבר החצבני, לתצפית ומנוחה קלה. בדרך חזרה להגושרים התעכבנו בכניסה למערת עטלפי-פרי. מאות יונקים מעופפים שנחרדו מנוכחותנו הדגימו מטס מסחרר בחלל המערה, כשחלקם פורחים החוצה, מרפרפים בכנפיהם על פנינו. חתיכת מחזה.

הטיול הזה באמת מיועד רק לאוהבי טבע מושבעים, כולל ילדים, ואינו מתאים לקשישים ומוגבלים בהליכה. הוא נערך בדרך-כלל בימי שישי אחר הצהריים, אבל אפשר לתאם מראש גם למועדים אחרים. המחיר לראש עגול ומגוחך – עשרה שקלים.

אורי, אגב, מדריך גם טיולים בארץ פלגי הדן, בצפון הגולן ובעוד אתרים ממוקדים בסביבה. לא להחמיץ את האיש והאגדה.

· אורי דימנד , טל' 6693165 – 054.

0Shares

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *